Skip to main content

V Biogradu na Moru, dolgoletnem prijateljskem mestu Slovenskih Konjic, ob mednarodnem prazniku dela že od leta 2017 organizirajo prireditev »Slovenski Vikend«, ki se je letos odvila med 30. 4. in 4. 5. 2024. Gre za velik projekt, ki so ga hrvaški prijatelji poimenovali po najštevilčnejših gostih in na katerega so še posebej ponosni. Podporniki in hkrati ponosni partnerji projekta smo prijateljska mesta iz Slovenije: Slovenske KonjiceMoravske Toplice, Radlje ob Dravi in Žalec.

V letošnjem programu smo aktivno sodelovali tudi KonjičaniOli Walker in psička Carlitos, ki sta se v petek, 5. 4. odpravila na Pot prijateljstva okoli sveta – začela sta v Slovenskih Konjicah in nadaljevala preko ostalih prijateljskih mest Biograda na Moru, Žalca, Radelj ob Dravi in Moravskih Toplic – sta po sreči prispela v Biograd na Moru in se udeležila Slovenskega vikenda, kjer sta bila deležna precejšnje pozornosti.

Glasbeni del dogajanja pa je popestrila tudi Godba na pihala Slovenske Konjice, ki je v petek, 3. 5. zvečer, na odru na rivi pred Občino Biograd na Moru pripravila koncert slovenskih in svetovnih pop-rock uspešnic. S koncertom se je v imenu Občine Slovenske Konjice zahvalila prijateljem iz Biograda na Moru za odlično in dolgoletno sodelovanje ter v slovo pomahala Oliju in Carlitos, ki ju je konjiška godba pospremila na vse dosedanje poti in ju tudi sprejela ob njunem povratku. Godbenice in godbeniki so v sklopu svojega obiska izvedli še dva sproščena dopoldanska mimohoda koračnic po rivi in navdušili publiko, ki jim je z veseljem sledila. Organizatorji so jih v zahvalo povabili na vožnjo z ladjico, za zaključek pa so obiskali še posestvo MAS VIN, kjer so spoznali postopek pridelave olivnega olja in odličnih vin ter uživali v vodenem ogledu in pokušini.

Konjičani pa smo na Slovenskem vikendu sodelovali tudi v turistično-gastronomskem delu dogajanja z naslovom Gastro priča prijateljskih gradova (Gastronomska zgodba prijateljskih mest), ki jo je popestril starodobni kombi, predelan v simpatično vinsko fontano Wine Van, kjer so pod taktirko Mateja Vinkoviča gostje na poseben način lahko okušali vina iz Konjiškega.