Skip to main content

Gastuž

1467

ZGODOVINA GASTUŽA 

V preteklosti je Gastuž spadal pod okrilje znamenite Žičke kartuzije, ki je nastala okoli leta 1160. Ob vhodu v samostan stoji hiša za goste oziroma tako imenovan Gastuž, kjer so prenočili vsi, ki jih je pot zanesla mimo mogočnega samostana.

Po opustitvi spodnjega samostana in s tem tudi hospitala v Špitaliču je nastala potreba po novih prostorih, kjer bi lahko sprejemali obiskovalce, popotnike in tujce, ki niso smeli med samostanske zidove. Pritličje stavbe, ki bi služila temu namenu, je bilo postavljeno v 15. stoletju (leta 1467), nadstropje pa pozidano v 17. stoletju, ko je Gastuž dobil svojo sedanjo podobo. Spodnji del je nekoč zajemal gostišče, kjer se je prodajalo kartuzijansko vino, nadstropje pa je bilo namenjeno prenočiščem. Na voljo je bil tudi hlev za konje oziroma vprežno živino popotnikov. V sami stavbi je stanoval birič, ki je nadzoroval prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo ter odpiral vrata, ki so že tukaj branila samostan.

Prvi lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani in sicer vse do razpustitve samostana leta 1782. Ali je z opustitvijo samostana prenehala delovati tudi gostilna ni znano, vsekakor pa gre za najstarejšo gostilno na Slovenskem, saj ni nikjer drugje zaslediti starejše.

 

GASTUŽ DANES

Gastuž, ki stoji še danes, še vedno ponuja zatočišče popotnikom, obiskovalcem, turistom in ostalim gostom, ki si poleg obiska Žičke kartuzije zaželijo še kakšnega okrepčila. Gostilno od junija 2021 vodita Mateja in Andrej Smogavc. Dnevno ponudbo Gastuža, ki vključuje preprosto domačo kulinariko in celo paleto izvirnih napitkov, sta konec leta 2022 nadgradila še z Restavracijo Spargus, ki se nahaja v drugem nadstropju Gastuža in ponuja pristne okuse najvišje kakovosti.

Poleg gostilne se v notranjosti Gastuža nahaja tudi naša turistično informacijska pisarna (TIC), kjer lahko poleg nakupa vstopnic najdete tudi veliko število različnih izdelkov. Nekateri med njimi imajo tudi certifikat blagovne znamke Okusi Rogle.

ZA RADOVEDNE:

  • V nadstropju se nahajajo kuhinja ter restavracijska prostora, poimenovana po Filipu Žičkemu in Leopoldu Konjiškemu, ki sta tesno povezana z zgodovino Žičke kartuzije.
  • Na nasprotni strani Gastuža ima svoje domovanje stalna prebivalka Žičke kartuzije, naša »kartuzijanka«, muca Lidija. Zvesta spremljevalka dogajanja v samostanu, ki navdušuje obiskovalce od blizu in daleč.

ZA ROMANTIČNE:

  • Ob obisku Gastuža lahko ob lepem vremenu posedite na terasi, od koder imate odličen pogled na Žičko kartuzijo, prisluhnete žvrgolenju ptic ter žuborenju potočka Žičnica. V hladnejših dneh pa se lahko pogrejete in podružite v notranjosti najstarejše gostilne na Slovenskem.