Skip to main content

Slovenske Konjice

V objemu žlahtnih zgodb

Vodenje po mestnem jedru Slovenskih Konjic

Obiskovalci na vodenem sprehodu spoznajo pestro zgodovino in dediščino Slovenskih Konjic.

Izkušene turistične vodnice in vodniki bodo na vodenju delili zgodbe, ki so nekoč in danes krojile življenje prebivalcev Slovenskih Konjic. Na poti bodo obiskovalci preko trških hiš, spomenikov in pomembnejših zgradb spoznavali pestro, skoraj 900 letno, zgodovina mesta, ki je nastalo pod skrivnostno Konjiško goro. Vodenje poteka od Mestnega trga in se zaključi pri Dvorcu Trebnik.

ZA RADOVEDNE:

Več o mestnem jedru Slovenske Konjice si lahko preberete tukaj.

KONjiško USnje

Spoznajte konjiške zgodbe, ki dišijo po usnju.

Tematsko vodenje po Slovenskih Konjicah vam bo predstavilo pomemben del lokalne zgodovine, ki je dalo kraju neizbrisan pečat.

Usnje je bilo pred izumom plastike eno najpomembnejših surovin, zato ni presenetljivo, da lahko usnjarje že v srednjem veku najdemo v skoraj vsakem trgu. V Konjicah je usnjarstvo zaznamovala predvsem družina Lavrič, ki je v kratkem časovnem obdobju postala ena pomembnejših usnjarn na Slovenskem. Iz nje se je po drugi svetovni vojni razvilo podjetje KONUS, ki ni bilo le sinonim za kakovost, ampak hkrati eno izmed gonil razvoja kraja.

ZA RADOVEDNE:

V Starem trgu Slovenske Konjice se na pročelju hiše nahaja eden izmed redkih cehovskih usnjarskih znakov na Slovenskem.

Po Minattijevih stopinjah

Vodenje s pridihom Minattijeve poezije

Sprehodite se po stopinjah velikega pesnika Ivana Minattija iz Slovenskih Konjic, ki je nekoč zapisal znamenito mojstrovino Nekoga moraš imeti rad.

Le malokdo ve, da se je 22. marca 1924 v starem trškem jedru Slovenskih Konjic rodil veliki slovenski pesnik, prevajalec, publicist in akademik Ivan Minatti. Že kot petletni deček je zapustil kraj ob Dravinji, a se je vanj rad vračal, še posebej v zadnjih letih svojega življenja. Konjičani so ga srečevali na svojih kulturnih prireditvah, na sprehodih po mestu s svojo ženo Lojzko in med vinorodnimi griči. Slovenske Konjice so mu podelile tudi naziv častnega občana. Z vodnikom boste spoznali prostore v mestu, ki so dale pečat Minattijevemu življenju, hkrati pa boste prisluhnili nekaterim njegovim stihom, stihom njegove žene Lojzke Špacapan in njune hčerke pesnice Katarine Minatti.

ZA SLADKOSNEDE:

Na sprehodu ne bo zmanjkalo časa niti za Minattijevo kavo, ki je posebnega okusa in postrežena na edinstven način – z Minattijevo poezijo.

Žička kartuzija

Življenje kartuzijanov

Spoznajte življenje kartuzijanov

Z vodnikom bodo obiskovalci spoznali zanimivo zgodovino in življenje kartuzijanov v Žički kartuziji.

V odmaknjeno Dolino svetega Janeza Krstnika so prvi kartuzijani iz Velike kartuzije v Franciji prišli l. 1160. Žička kartuzija je bila prvi samostan tovrstnega reda v Srednji Evropi, konec 14. st. pa je za kratko obdobje postala celo sedež generalnega priorja rimske obedience. Na vodenju bodo obiskovalci izvedeli marsikatero zanimivo zgodbo o tem, kako je zgledal njihov vsakdan, kako so bili organizirani, kakšen je bil njihov vpliv na okoliške kraje in še mnogo drugega.

ZA RADOVEDNE:

Več o Žički kartuziji, samostanu kartuzijanskega verskega reda, najdete tukaj.

Žička kartuzija za najmlajše

Doživljajsko vodenje po Žički kartuziji

Vodenje približa otrokom na njim razumljiv in igriv način preteklo življenje v kartuziji.

Doživljajsko vodenje po Žički kartuziji je zasnovano interaktivno, zato so vanj otroci ves čas vključeni. Z igranjem vlog se postavijo v čevlje menihov, sestavljajo jedilnike samostanske kuhinje, igrajo se pantomimo in še marsikaj. Na ta način se jim predstavi, kdo sploh je menih in kako je potekal dan za zidovi samostana.

ZA SLADKOSNEDE:

Program poleg doživljajskega vodenja vsebuje tudi čaj Zeliščnega vrta Majnika, postrežen v Gastužu 1467, v najstarejši delujoči gostilni na Slovenskem.

»Doživite svetlobo tišine«

Doživite Žičko kartuzijo na drugačen način in vstopite v svetlobo tišine na samostanskem zeliščnem vrtu.

Obiskovalci na vodenem doživetju izkusijo tišino in zvoke neokrnjene narave ter se poglobijo v življenje kartuzijanov, ki so se ukvarjali z zelišči in živeli ter delali v globoki kontemplaciji.

Zeliščni vrt v Žički kartuziji, ki ga urejata Majda in Katja Temnik, ponuja idealno okolje za unikaten stik s tišino in zvoki narave. V jutranji zarji, preden se odpro vrata kartuzije, udeleženci preživijo eno uro v »vodeni« tišini. S pomočjo listkov (namig, vaja, misel) se udeležence vodi skozi pristno neposredno izkušnjo tišine in čistih zvokov narave.

Program vsebuje:

  • posebno doživetje tišine neokrnjene samostanske narave,
  • knjižico Svetloba tišine,
  • domač jabolčni zavitek iz kartuzijanskega Gastuža – najstarejše gostilne na Slovenskem,
  • skodelico Domačega čaja Majnika iz naše ekološke pridelave in
  • vstopnico za Žičko kartuzijo.

KONTAKT:
Katja Temnik
Žiče 66a, 3215 Loče
E:  zeliscni.vrt.majnika@gmail.com
T:  031 317 109 (Katja)

ZA RADOVEDNE:

  • Popolno umiritev in sprostitev lahko zaključite s polnjenjem svojih telesnih baterij s sprehodom po poti energijskih točk okoli samostanskih zidov.
  • Žička kartuzija je kulturni spomenik državnega pomena in je bila leta 1160 prva izmed kartuzij zgrajena v Srednji Evropi. Njihovi predstojniki, imenovani priorji, so pomagali ustanavljati tudi druge kartuzije v tem del Evrope; kratko obdobje, konec 14. st., pa je to bil celo sedež generalnega priorja, torej »metropola« kartuzijanskega reda.

ZA ŠPORTNE NAVDUŠENCE:

V Žičko kartuzijo se lahko preko Konjiške gore odpravite tudi peš. Lahko pa se preko gore ali po regionalni cesti pripeljete tudi s kolesom .

Tihi umik

Žička kartuzija skupaj s številnimi ponudniki vabi na posebno zeleno doživetje, polno miru, energije, okusov, razgledov in nepozabne tišine.

Žička kartuzija, tiha lepotica v skriti Dolini svetega Janeza Krstnika pri Slovenskih Konjicah je kraj, ki te preprosto osupne. Nekdanji kartuzijanski samostan, katerega korenine segajo v 12. stoletje, je še danes prostor miru, tišine in spokojnosti, kamor celo telefonski signal zaide zelo poredko. Tam najdemo avtentične kartuzijanske vrtove, simpatično zeliščno prodajalno, lončarsko delavnico in peninsko klet, Gastuž 1467 – najstarejšo še delujočo gostilno na Slovenskem ter izjemen primer ohranjanja kulturne dediščine na Cerkvi svetega Janeza Krstnika, zaradi katerega se je Žička kartuzija v letu 2022 uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. V današnji terminologiji bi lahko rekli, da so kartuzijani, kot eden najstrožjih meniških redov, znali živeti v stiku z naravo in s samimi seboj ter našli načine zaslužka za svojo skupnost, ki okolju in družbi niso škodovali. Že v 12. stoletju so menihi v Žički kartuziji svoje življenje organizirali odgovorno, z mislijo na človeka, naravo in ekonomsko dobrobit in v skladu z današnjimi merili trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja. Zato si upravljavci Žičke kartuzije prizadevamo te vrednote ponovno vtkati v njen vsakdan. Žička kartuzija se počasi, a vztrajno prebuja iz stoletnega sna …

Naše zeleno doživetje je namenjeno manjšemu številu obiskovalcev, najraje dvanajstim osebam in vodniku. Ravno toliko je tod namreč nekoč bivalo menihov, skupaj s priorjem (12 + 1). Minimalno število udeležencev je 8. Doživetje za vas pripravljamo skupaj s številnimi ponudniki, ki sooblikujejo utrip današnje Žičke kartuzije. Zato ga je potrebno v naprej naročiti, vsaj 3 dni pred prihodom. Najlepše ga je doživeti od aprila do konca septembra. Zanj si je treba vzeti čas. Od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. Le tako boste vsaj malo lahko slišali tišino in prisluhnili šepetu zgodb, ki jih Žička kartuzija tiho pripoveduje že vse od 12. stoletja.

Celoten program si lahko ogledate TUKAJ.

CENA NA OSEBO:  60 € (pri minimalni udeležbi 8 oseb)

CENA VKLJUČUJE:  Vodenje po vrtu; Zeliščno sol PREMIUM; Voden sprehod po tematski poti Tihe energije Žičke kartuzije; Vodenje na razgledno ploščad z razgledno nišo nad cerkvenim prezbiterijem ob spremljavi gregorijanskih koralov; Prikaz lončarjenja pri lončarju; Pokušnjo 3 vrst domačega kruha, 4 vrst zeliščnih namazov in kruha ter 5 vrst zeliščnih napitkov pri zeliščarju; Kozarec penine Zlatega griča; Porcijo kartuzijanske enolončnice »Ole Potride« z domačim kruhom in pečeno jabolko, polnjeno z maso orehov, mandljev ter smetane; zloženko Žičke kartuzije, destinacijski časopis in ostali promocijski material.

NAJAVE : TIC Slovenske Konjice, Stari trg 27, 3210 Slovenske Konjice | T: +386 (0)3 759 31 10 | M: +386 (0)51 444 140 | E: info@tickonjice.si

ZELENI NAMIG:

Do Žičke kartuzije lahko pridete tudi peš, preko Konjiške gore ali s kolesom – kartuzijani so bili namreč izjemno molčeč red, zato ima Žička kartuzija še danes najraje goste, ki jo obiščejo brez avtomobilov in brez hrupa.