Skip to main content

Učne poti

Zmajčkova gozdna
učna pot

Spoznajte zanimivo rastlinstvo in živalstvo skrivnostne Konjiške gore

Izhodišče: Osnovna šola Pod goro, Slovenske Konjice
Dolžina: 3 km
Višinska razlika: 190 m
Čas hoje: 2 uri (krožna pot)
Težavnost: lahka

Po Zmajčkovi gozdni učni poti bo pohodnike popeljal zmaj, ki je nekdaj prebival v osrčju Konjiške gore. Njegovo zgodbo boste lahko preko zanimivih informacijskih tabel spremljali celotno pot, na njih pa boste spoznavali tudi zanimivo rastlinstvo, živalstvo, kamnine in tudi kulturno zgodovino gore, ki je zaznamovala prebivalce v dolini.

Opis poti: Pot se začne pri OŠ Pod goro, kjer je tudi prva informacijska tabla. Počasi se po asfaltirani cesti povzpnete do mestnega pokopališča, kjer vas na eni strani pozdravijo bogati sadovnjaki. Mimo njih se po cesti odpravite do gozda, kjer je se pot nemudoma poslovi od makadamske ceste in zavije desno v gozd. Na prijetni gozdni poti boste poleg žvrgolenja ptic, videli tudi izvir skrivnostnega potoka Gospodična, lovsko opazovalnico, mogočni Stari grad Konjice in opuščeni kamnolom. V dolino se do zadnje informacijske table podate mimo Dvorca Trebnik in prelepega parka, ki obdaja dvorec. Na poti ne boste prikrajšani za lepe razglede, otroci pa bodo ob raznovrstnih nalogah, ki se nahajajo na tablah, še dodatno uživali.

ZA ROMANTIČNE:

Posedite v parku nad Dvorcem Trebnik in se sprostite ob poslušanju zvokov narave.

ZA AKTIVNE:

Na 12+1 tematskih tablah boste poleg zanimivih vsebin našli tudi QR kode, s pomočjo katerih ste lahko na poti še bolj aktivni:

 • izvajate preproste telesne vaje,
 • prisluhnete brani legendi o Konjiškem zmaju,
 • si ogledate 3D model Gradu Konjice.

Naravoslovna učna
pot Petelinjek

Naravoslovna pot do mokrišča Petelinjek

Izhodišče: ob cesti, 600 metrov vzhodno od kraja Sveti Jernej (učna tabla)
Dolžina: 3 km
Čas: 1 ura
Težavnost: zelo lahka

Na učni poti boste spoznali pestrost mokrišč, ribnikov, gozdov in okoliških travnikov. Na preprosti, a navdihujoči poti vas bo spremljalo 13 informacijskih tabel, ki vas bodo spodbudila k opazovanju narave. Mokrišče Petelinjek se razprostira v bližini naselja Ličnica na dobrih 37 hektarjih in je zaščiteno pod evropsko naravovarstveno mrežo Natura 2000. Sestavljeno je iz štirih ribnikov: Štatenberšek, Štepihovec, Polšak in Stari gaj.

Opis poti: Ko 600 metrov vzhodno od kraja Sveti Jernej parkirate ob cesti, poiščete prvo poučno tablo. Od tam se odpravite na  krožno pot. Lahko se odpravite levo ali desno, saj je pot krožna. Pot je ravninska in preprosta, slediti pa ji je lahko, saj je dobro shojena ter ponekod celo obložena z lesenimi deskami za lažje prehajanje skozi močvirske predele. Na poti boste našli tudi nekaj klopi za počitek.

ZA RADOVEDNE:

Naravoslovna učna pot skriva številne ogrožene rastline in živali:

 • zdravilno strašnico, posebno hranilno rastlino dvema vrstama metuljev: strašničnemu in temnemu mravljiščarju,
 • številne orhideje (najpogostejša je prstasta kukavica),
 • zdravilno rastlino pravi kolmež,
 • ostnati biček,
 • 30 vrst kačjih pastirjev (več kot polovico v Sloveniji!),
 • 30 vrst ptičev,
 • različne dvoživke,
 • nekaj plazilcev.

Vodna učna
pot Prežigal

Prijetna učna pot ob reki Dravinji

Izhodišče: Slovenske Konjice
Dolžina: 9 km
Čas: 2 uri
Težavnost: lahka

Učna pot poteka po prijetnem ravnem terenu ob reki Dravinji, kjer je nekdaj potekala trasa ozkotirne železnice Poljčane-Zreče. Na poti bodo obiskovalci spoznali reko Dravinjo z njenimi pritoki, podtalna skladišča v vodnjakih in hidromelioracijske kanale.

Krožna pot: Slovenske Konjice – ravna cesta po nekdanji železniški progi ob reki Dravinji – Center za ravnanje z odpadki – krožna pot po Prežigalu – vračanje po nekdanji železniški progi v Slovenske Konjice

Opis poti: Pot se začne v Slovenskih Konjicah, od koder se po nekdanji železniški progi ozkotirne železnice Poljčane-Zreče usmerite proti Centru za ravnanje z odpadki na Prežigalu. Od tam nadaljujete pot po makadamski cesti in sledite informativnim tablam, ki vas krožno vodijo nazaj do Centra za ravnanje z odpadki.

ZA RADOVEDNE:

Na poti boste odkrili 8 informativnih tabel, ki vam bodo postregle z zanimivostmi na teme:

 • Porečje reke
 • Dravinje Zavarovani gozdovi ob Dravinji
 • Stoletni dobi na Prežigalu
 • Kulturna pokrajina ob Dravinji
 • Melioracijski jarek in njegove funkcije
 • Reka Dravinja
 • Vaški vodnjak na Prežigalu
 • Center za ravnanje z odpadki

Energetska pot

Tihe energije
Žičke kartuzije

Po poti energijskih točk

Spoznajte njene energije po označeni tematski poti, ki obkroža samostansko obzidje in zaokrožite okoli energijskega kroga.

Žička kartuzija je od nekdaj veljala za kraj duhovnega odmika, tišine in neverjetnih energij. Tako je tudi danes, saj sodobni človek tja vedno pogosteje rad pobegne pred vsakdanjim vrvežem in sodobnimi tehnologijami.

Od oktobra 2020 je v Žički kartuziji vzpostavljena tematska energijska pot Tihe energije Žičke kartuzije, ki je zasnovana skupaj z gospodom Jožetom Munihom iz Zasebnega zavoda energijske poti Tolmin ter s pomočjo dolgoletnih izkušenj zeliščarja Draga Iršiča.

Energijska pot je speljana neposredno ob obzidju Žičke kartuzije in delno tudi v njeni notranjosti. Opremljena je z informacijskimi tablami in sedišči, kjer se lahko obiskovalec v miru in tišini gozda, ob zvoku potoka, naužije prijetnih energij. Po besedah kreatorja te poti, gospoda Jožeta Muniha, Žičko kartuzijo prežemajo neverjetne energije, še posebej močne so v vodi, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje.

ZA RADOVEDNE:

Na vhodu v energijsko pot vas pozdravi informativna tabla, kjer najdete kratko predstavitev poti, čaker ter opise točk, po katerih se boste sprehodili. Eno od točk predstavlja tudi druga najmočnejša energijska voda v Sloveniji. Vodo si lahko natočite, najbolje v steklenico, jo spijete takoj ali odnesete s sabo domov.

ZA ROMANTIČNE:

Energijska pot je namenjena vsem, ki se želite odmakniti od vsakodnevnega vrveža. Sami ali v družbi svojih bližnjih lahko posedite na sediščih ob energijskih točkah in se prepustite miru, tišini ter zvokom narave, ki vas obdajajo.

ZA ŠPORTNE NAVDUŠENCE:

V neposredni bližini energijske poti imate na voljo številne pohodne poti. Obiskovalci se najpogosteje odločajo za pot po Konjiški gori, kjer lahko obiščejo njen najvišji vrh Stolpnik, razgledno točko Skala, konjiški Stari grad ali Zmajčkovo gozdno učno pot.

Literarno-turistična pot

Po Minattijevih
stopinjah

Po stopinjah našega velikega liričnega pesnika Ivana Minattija

Izhodišče: Avtobusna postaja Slovenske Konjice
Dolžina: 1,8 km
Višinska razlika: 30 m
Čas hoje: 30 min
Težavnost: lahka

Po poti našega pesnika se lahko sprehodite tudi sami. Zloženka vas bo vodila med prostori, povezanimi z Minattijevim življenjem. Velikan slovenske poezije se je na dan po prvem pomladnem dnevu, 22. marca leta 1924, rodil v takratnih Konjicah in tukaj preživel svojih prvih pet let življenja. Bil je prevajalec, publicist in akademik, najbolj pa se je vtisnil v spomin po svoji znameniti pesmi Nekoga moraš imeti rad.

Opis poti: Pot se začne na avtobusni postaji Slovenske Konjice in poteka mimo Mestnega trga do starega trškega jedra. V zloženki so predstavljene stavbe povezane z Minattijevim življenjem. Postanek lahko naredite v Pubu Tattenbach, kjer si ob zvitku poezije privoščite tudi okusno Minattijevo kavo. Svojo literarno pot pa zaključite pri spomeniku Ivana Minattija, ki je postavljen pred Medijsko hišo Novice in Radio Rogla. Tam lahko ob njem posedite na klopci, v Minattijevi knjigobežnici pa izposodite knjigo in si vzamete svoj trenutek za branje.

ZA RADOVEDNE:

Pesništvo je bil del Minattijeve družine, saj je pesnica tudi njegova žena Lojzka Špacapan in njuna hči Katarina Minatti.