Skip to main content

V petek, 7. 10. 2022, smo v Žički kartuziji na ogled postavili razstavo, ki je nastala v okviru 18. Festivala lepopisja, na katerega so se lahko prijavile osnovne šole iz vse Slovenije. Naslov letošnjega razpisa je bil “Karkoli vam srce poželi” in otroci so se tokrat lahko razpisali o katerikoli temi so želeli.

Cilj festivala je ohranjati kulturo lepega pisanja med osnovnošolskimi otroki tudi v času digitalizacije in sodobnih tehnologij ter ustvarjanje lepopisnih izdelkov z bogato vsebino in osebno noto.

Na razpis je letos prispelo 119 del iz 13 slovenskih osnovnih šol in sicer: OŠ Pod goro Slovenske Konjice, OŠ Špitalič, OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice, OŠ Tepanje, OŠ Loče, OŠ Zreče, OŠ Vitanje, OŠ Miklavž na Dravskem polju, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Kajetana Koviča Poljčane, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Bogojina in OŠ Toneta Tomšiča Knežak. Vsem sodelujočim šolam – vodstvu in mentorjem – se iz srca zahvaljujemo za sodelovanje.

Pravočasno prispela dela je pregledala strokovna komisija v sestavi Lucija Levart (učiteljica slovenskega jezika na OŠ in predstavnica JSKD OE Slovenske Konjice), Ela Dolšak (predsednica Literarnega društva Gnezdo) in Franci Ratej (član Društva konjiških likovnikov in fotografov in ustvarjalec intarzij) in izbrala po tri najboljša iz vsake triade. Letošnji nagrajenci so:

I. TRIADA

1. mesto: HANA ZORKO, OŠ POD GORO SLOVENSKE KONJICE (3. razred)

2. mesto: ANA MARIJA FIDLER, OŠ LOČE (3. razred)

3. mesto: NEŽA FLIS, OŠ TEPANJE (2. razred)

II. TRIADA

1. mesto: LIZA SOVIČ, OŠ LOČE (4. razred)

2. mesto: AJDA VEHOVAR, OŠ KAJETANA KOVIČA POLJČANE (4. razred)

3. mesto: ANA BATIČ KRAŠNA, OŠ MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU (6. razred)

III. TRIADA

1. mesto: LUKA DOBAJ, OŠ MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU (8. razred)

2. mesto: DOROTEJA KOTNIK, OŠ OB DRAVINJI (8. razred)

3. mesto: AISHA PAPIČ, OŠ LOČE (7. razred)

Nagrajenci so iz rok župana Občine Slovenske Konjice, Darka Ratajca, prejeli spominsko priznanje, ki ga je po predlogi nedavno preminulega vsestranskega umetnika Arpada Šalamona izdelala njegova soproga Hedviga Vidmar Šalamon – Heda, lepopisno pa ga je opremila Ines Leskovar. Prav tako so prejeli knjigo Rišemo črke, s katero bodo lahko nadgrajevali svoj lepopis, podarja pa jih Splošna knjižnica Slovenske Konjice. Gospod Drago Iršič, zeliščar iz Žičke kartuzije, pa je pod pokroviteljstvom gospoda Stanislava Kračuna, začetnika festivala, ponovno poskrbel za bogate zeliščne nagrade vseh nagrajencev.

Po odprtju razstave je pod vodstvom Zale Brglez, ki je dogodek tudi povezovala, sledil kratek ogled obnovljene Cerkve svetega Janeza Krstnika in okrepčilo z zeliščnim čajem in jabolčnim sokom pod kartuzijanskimi oboki.

Hvala vsem, ki ste našemu festivalu pomagali, da je letos postal že polnoleten. Posebna zahvala gre:

– Hedvigi Vidmar Šalamon – Hedi za izvirno postavitev razstave in izdelavo priznanj
– Stanislavu Kračunu za pokroviteljstvo festivala
– Ines Leskovar za izpis priznanj
– Glasbeni šoli Slovenske Konjice za glasbeno popestritev dogodka
– OŠ Špitalič za izjemen otroški recital
– Luciji Levart, Eli Dolšak in Franciju Rateju za delo v komisiji
– Dragu Iršiču za zelišče nagrade in toplo okrepčilo pod oboki
– Zali Brglez za moderiranje dogodka in vodenje po obnovljeni Cerkvi svetega Janeza Krstnika v Žički kartuziji
– Zaposlenim na TIC Žička kartuzija in tehničnemu osebju Splošne knjižnice Slovenske Konjice za vso podporo

Razstava bo na ogled do 7. 11. 2022.

Se vidimo na 19. Festivalu lepopisja v oktobru 2023.

GALERIJO SLIK si lahko ogledate TUKAJ.