Skip to main content

V torek, 27. septembra, se je v dolini svetega Janeza Krstnika, napisala nova zgodba, ki jih sicer Žička kartuzija pripoveduje že od 12. stoletja. V tem letu smo zaključili pomembno obnovo Cerkve sv. Janeza Krstnika, vključno z novo pomično streho. Na slovesnem odprtju so se zbrali vsi, ki so bili del pomembne obnove kulturne dediščine in vsi, ki jih zanima, kako izgleda tiha lepotica po obnovi.

Obiskovalci so si bili enotni. Včasih se nam zgodi, da pridemo na kraj, ki nas preprosto osupne. Zdi se nam, da smo vstopili v neki drugi svet, zakorakali v neko posebno dimenzijo. Takšni občutki nas prevzamejo, ko vstopimo v obnovljeno cerkev sv. Janeza Krstnika, v svet Žičke kartuzije.

Konjiška občina se je po pridobljenih dveh milijonih evrov državnega denarja pred dvema letoma lotila gradbene sanacije in stabilizacije zidov cerkve, nato pa izvedbe fiksnega in pomičnega dela strehe ter razgledne točke z dostopnim hodnikom in dvema stopniščema za obiskovalce. V sklopu tretje faze smo bili na občini zelo veseli posluha ministrstva za kulturo, ki je zagotovila dodatnega pol milijona evrov za dokončanje obnove. Celotna naložba je tako znašala okoli 2,8 milijona evrov. Tudi po zaslugi dodatnih sredstev smo se letos lotili še četrte faze obnove, v sklopu katere smo že sanirali romanske in gotske kamnite elemente, ostanke obokov v cerkveni ladji in Otokarjevi kapeli, delno obnovili arheološke prezentacije ostalin malega križnega hodnika, pod streho pa smo spravili še zadnja gradbeno-obrtniška dela s položitvijo tlakov.

Današnjemu človeku kartuzija pomeni oazo miru, kontemplacije, kjer skuša ponovno vzpostaviti stik s samim seboj, z okoljem in družbo. Ima izjemno vzgojno in izobraževalno funkcijo. Posebna energija tega prostora, mir in spokojnost ter zavedanje o tem, da je tukaj nekoč stalo in se dogajalo nekaj pomembnega, so tako državo in lokalno skupnost kot tudi strokovne službe vodili dointenzivnih raziskovalnih in obnovitvenih del, ki se kažejo tudi z izjemno obnovo cerkve sv. Janeza Krsnika.

Z nami so bili na odprtju župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc, poslanec v Državnem zboru RS in predsednik gradbenega odbora obnove cerkve sv. Janeza Krstnika Bojan Podkrajšek, mariborski nadškof in metropolit msgn. Alojzij Cvikl, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, dolgoletni vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, odgovorni konzervator Žičke karturzije doc. Rok Žnidaršič. Pridružili so se tudi predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine, predstavniki gradbenega odbora, izvajalcev del in nadzora; pa župani sosednjih in drugih slovenskih občin, občinske svetnice in svetniki Občine Slovenske Konjice ter ostali predstavniki lokalnih skupnosti.

Program sta obogatila glasbena gosta, vrhunska sopranistka Nika Gorič in Matjaž Balažic na akordeonu. Zahvalili smo se tudi Botaničnemu vrtu za donacijo zasaditve Žičkega grobeljnika. Po svečanem odprtju so bili obiskovalci povabljeni še na ogled začasnega razstavišča lapidarija. Na zunanjem zidu cerkve so se vrteli filmi Maje Bahar in Matije Plevnika, pa tudi glasba, ki jo je posebej za odpiranje strehe in predstavitev cerkve sv. Janeza Krstnika napisal skladatelj Aldo Kumer. Za gib ob glasbi je poskrbela Vanja Kolanovič.