Skip to main content

POMEMBNO OBVESTILO!
Obveščamo vas, da so sobotna vodenja ŽIČKA KARTUZIJA 12+1 in nedeljski DVIGI IN SPUSTI pomične strehe v Žički kartuziji PONOVNO OMOGOČENI. Se vidimo?
Ekipa TIC Slovenske Konjice in TIC Žička kartuzija

VSAKO SOBOTO

Bi radi doživeli nepozaben pogled na obnovljeno Cerkev svetega Janeza Krstnika v Žički kartuziji? Se počasi povzpeli po skrivnostnih polžastih stopnicah na razgledno pot nad cerkvenim prezbiterijem do razgledne niše in doživeli neponovljiv pogled na razvaljena nekdanji mali in veliki križni hodnik, pokopališko kapelo in severni del nekdanjega zgornjega samostana? In za piko na i slišali zvoniti tudi kartuzijanski zvon?

Potem se nam lahko pridružite na posebnih vodenjih Žička kartuzija 12+1, ki jih z našimi vodniki izvajamo VSAKO SOBOTO, OB 11. URI, V ŽIČKI KARTUZIJI. Ne pozabite pa, da so PRIJAVE OBVEZNE, saj se vas na pot lahko hkrati odpravi le 12 in naš vodnik. Kot je tod nekoč živelo menihov s priorjem … Prijave zbiramo DO PETKA, DO 16. URE, na info@zickakartuzija.si ali na telefonsko številko 03 752 37 32.

Cenik:
– 20 €/osebo (redna vstopnica)
– 17,5 €/osebo (dijaki, študentje, upokojenci)
– 15 €/osebo (otroci od 6. do 14. leta)
– 49 €/družino (velja za 2 odrasli osebi in 1-4 otroke od 6. do 14. leta, vsak nadaljnji otrok 6 €)

VSAKO NEDELJO

Vas zanima, kako se dviga in spušča pomična streha na obnovljenem objektu nekdanje Cerkve svetega Janeza Krstnika v Žički kartuziji? Ob lepem vremenu lahko to doživite VSAKO NEDELJO, OB 11. IN 15. URI. Za kaj točno gre, se sprašujete? Berite dalje …

Cerkev svetega Janeza Krstnika v Žički kartuziji, je bila v letih 2021 in 2022 sanirana in prekrita z dvižno streho. Streha je tako danes sestavljena iz dveh delovfiksnega in pomičnega. Fiksni del je zasnovan kot delna dvokapnica, ki proti jugu z reinterpretacijo prvotne strešne ploskve, vzpostavlja dialog z rekonstruiranimi strešinami samostanskega kompleksa, proti severu pa pušča vtis razvaline. V fiksni del je vstavljen pomični del strehe, ki se s pomočjo dvižne tehnologije spusti v horizontalno pozicijo in v celoti prekrije glavno ladjo cerkve oziroma prireditveni prostor. Konstrukcija obeh delov je jeklena, v kombinaciji s križno lepljenimi lesenimi ploščami. Fiksni del strehe je prekrit s skrilom, pomični del je prekrit z EPDM membrano (sintetični kavčuk). Pomična streha se dviga in spušča preko sistema vrvenic in uteži, ki jih poganja šest sinhrono povezanih elektro motorjev. Tovrstna zastrešitev je izvirna, edinstvena in v celoti plod slovenskega znanja.

VSAKO NEDELJO, OB LEPEM VREMENU, OB 11. URI pričnemo s spustom strehe, ki mu lahko prisostvujete kot redni obiskovalci Žičke kartuzije. Isti dan, OB 15. URI, pričnemo z dvigom strehe. Dvig in spust trajata vsak zase po 18 minut. To je čas, ki si ga lahko vzamete samo zase. In kdo ve – morda vmes zaslišite celo oddaljeno koralno petje, ki je nekoč odmevalo od teh zidov.

Dobrodošli pri nas – ZDAJ JE ČAS … Za Žičko kartuzijo 🤍.