Skip to main content

Zaključno prireditev letošnjega 20. Festivala lepopisja s podelitvijo priznanj, kulturnim programom, razstavo lepopisnih del, pogostitvijo in prijetnim druženjem smo pripravili v petek, 11. 10. 2024, ob 16. uri, v Žički kartuziji. Dogodek je bil odprt za javnost in uvrščen v nacionalni program Dnevov evropske kulturne dediščine 2024, ki letos potekajo pod skupnim naslovom Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. Dogodek je privabil veliko število obiskovalcev, tudi iz drugih krajev in je v zgodovino z velikimi črkami zapisal 20 let tradicije festivalov lepopisja v Žički kartuziji.

Kulturni del programa je potekal v obnovljeni Cerkvi svetega Janeza Krstnika, razstava pa je bila na ogled v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije, kjer si jo lahko ogledate še vse do 10. 11. 2024. Program je v celoto povezala Teja Peperko iz TIC Slovenske Konjice. S simpatično recitacijo in tematsko obarvanim rapom so se predstavili učenci POŠ Špitalič (skupaj jih šolo obiskuje 13), za tri glasbene točke pa je poskrbela Glasbena šola Slovenske Konjice. Nastopili so: Rožle Poklič (kitara), Ksaver Jevšenak in Ema Emilija Kvas (oba vokal). Zbrane sta nagovorila župan, Darko Ratajc in koordinatorica festivala, mag. Tjaša Kangler.

Tema letošnjega 20. Festivala lepopisja je bila »Žička kartuzija v verzih«, posvečena 100-letnici rojstva velikega slovenskega pesnika, pisatelja in častnega občana Slovenskih Konjic, Ivana Minattija. Na razpis je prispelo rekordnih 158 lepopisov iz 13 slovenskih osnovnih šol. Strokovna komisija v sestavi
Lucija Levart, učiteljica slovenskega jezika (predsednica),
Franci Ratej, član Društva konjiških likovnikov in fotografov, ustvarjalec intarzij in lepopisec (član),
Aleš Jelenko, vodja Območne izpostave JSKD Slovenske Konjice, pesnik, pisatelj in urednik (član),
je imela težko delo izbrati tri najboljša dela iz vsake triade, vendar so jih na koncu izbrali soglasno.

Nagrade najboljšim so podelili župan, Darko Ratajc, predsednica komisije, Lucija Levart in koordinatorica festivala, mag. Tjaša Kangler. Nagrajenci so prejeli unikatna priznanja, knjižno nagrado občine “Konjške legende” in zeliščne nagrade, ki jih je pripravil zeliščar iz Žičke kartuzije, Drago Iršič, njihov pokrovitelj pa je bil Stanislav Kračun.

Nagrajenci 20. Festivala lepopisja so:

I. TRIADA
LARS BRAČKO, 2. e. (1. mesto) – POŠ Tepanje
KIMI JURŠE IŽANEC, 3.r (2. mesto) – POŠ Špitalič
JAKOB MLAKAR, 2. r. (3. mesto) – POŠ Tepanje

II. TRIADA
ELA FICKO, 6. r.  (1. mesto) – OŠ Miklavž na Dravskem polju
IVA LENART, 6. r.  (2. mesto) – OŠ Pod goro Slovenske Konjice
EMA ZABUKOVŠEK, 6. r.  (3. mesto) – OŠ Loče

III. TRIADA
MIA KITEK, 7. r  (1. mesto) – OŠ Ob Dravinji
TINA KRIČAJ, 7. r  (2. mesto) – OŠ Vitanje
EVA FIJAVŽ 9. r. (3. mesto) – OŠ Ob Dravinji

Iskrene čestitke vsem nagrajencem in lepopisni hvala vsem sodelujočim šolam: III. OŠ Celje, OŠ Gustava Šiliha Laporje, POŠ Jernej, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Loče, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Miklavž na Dravskem polju, OŠ Ob Dravinji – Slovenske Konjice, OŠ Pod goro – Slovenske Konjice, POŠ Špitalič, POŠ Tepanje, OŠ Vitanje, OŠ Zreče.

Na prireditvi je v imenu gospoda Stanislava Kračuna, začetnika festivala, ki je bil zaradi bolezni odsoten, posebno plaketo za dolgoletno organizacijo festivalov lepopisja mag. Tjaši Kangler izročila Krista Pristovnik, zaslužna učiteljica iz OŠ Špitalič, ki je z gospodom Stanislavom sodelovala in mu pomagala od samih začetkov.

Sledile so še zahvale zaslužnim posameznikom: Hedvigi Vidmar Šalamon – Hedi za dolgoletno pomoč pri pripravi unikatnih lepopisnih priznanj, izdelanih po predlogi njenega pokojnega moža, grafika in vsestranskega umetnika Arpada Šalamona, ki je imel ta festival neizmerno rad; Vlasti Zorc za lepopisno izpisana priznanja in posvetila v knjigah nagrajencev, izvajanje lepopisnih delavnic ter drugo vsestransko pomoč v zadnjih desetih letih festivalov; Nataši Pučnik za vizualno prenovo podobe razstav festivalov lepopisja in pomoč pri pripravi ulične razstave; Glasbeni šoli Slovenske Konjice za vse odlične glasbene nastope, ki so jih pripravili v preteklih letih; OŠ Špitalič za sodelovanje v kulturnem programu z izvirnimi kulturnimi točkami; Dragu Iršiču za 20 let sodelovanj pri festivalih lepopisja in ob 30. obletnici podjetja Viva Sana.

Na koncu je vse zbrane presenetil tudi gospod Drago Iršič, ki je ob 30. letnici delovanja njegovega podjetja lokalni skupnosti podaril zunanji defibrilator, ki bo svoje mesto našel prav v Žički kartuziji. Gre za simbolno gesto in hkrati plemenito dejanje, ki krepi občutek skupnosti, solidarnosti in skrbi za sočloveka, ter prispeva k večji varnosti in dobremu počutju vseh prebivalcev in obiskovalcev. In na simbolen način nadaljuje poslanstvo kartuzijanov. Defibrilator sta v imenu lokalne skupnosti prevzela župan, Darko Ratajc in direktorica Splošne knjižnice Slovenske Konjice, mag. Renata Klančnik.

Po zaključku uradnega dela pa je sledil ogled razstave lepopisnih del in prijetno druženje v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije.

Tam so se obiskovalci lahko seznanili z aktivnostmi Društva Radi pišemo z roko, ki smo ga povabili v goste. Društvo namreč deluje od leta 2017, njegov osnovni namen pa je ozaveščanje širše strokovne in splošne javnosti o pomenu pisanja z roko ter njegovega spodbujanja. Cilji društva so ohranjati kulturo pisanja z roko pri mlajših in starejših, ozaveščati o prednostih pisanja z roko in škodljivosti pretirane uporabe tipkovnice v pisnem komuniciranju. Društvo je predstavljala gospa Tatjana Petrič in odziv obiskovalcev je bil izjemen.

Prav tako pa so obiskovalci lahko poskusili tudi izvirne zeliščne namaze, napitke in zeliščni čaj, ki sta jih pripravila Drago in Gregor Iršič, oče in sin, ki v Žički kartuziji že vrsto let ustvarjata zeliščarsko zgodbo.

Več FOTO utrinkov, ki jih je v svoj objektiv ujel Matej Nareks si lahko ogledate v fotogaleriji TUKAJ. SPOROČILO ZA JAVNOST pa lahko snamete TUKAJ.

Lepopisni hvala vsem za sodelovanje in udeležbo na 20. Festivalu lepopisja.