Skip to main content

Uspešno je za nami že 19. Festival lepopisja. Festival, ki mlade spodbuja k temu, da še vedno znajo vzeti pisalo v roke in spisati oblikovno in vsebinsko bogat izdelek. V času, ki je prežet z naglico, sodobnimi tehnologijami in v zadnjem času celo z umetno inteligenco, je veščina lepega in poglobljenega samostojnega pisanja na roke vse bolj redka. V Občini Slovenske Konjice jo skušamo ohranjati, zato je Festival svoje mesto našel prav za zidovi Žičke kartuzije, kjer so nekoč nastajali znameniti žički rokopisi, ki navdihujejo še danes.

Tema letošnjega festivala je bila “ustvarjalnost kartuzijanov”. Na razpis je prispelo 68 del iz OŠ Zreče in POŠ Stranice, OŠ Vitanje, OŠ Pod goro Slovenske Konjice, OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice, POŠ Špitalič, POŠ Tepanje, OŠ Kajetana Koviča Poljčane, OŠ Miklavž na Dravskem polju in OŠ Loče.

Na dogodku sta spregovorila in nagrajencem podelila priznanja ter nagrade podžupan Občine Slovenske Konjice, Primož Poklič ter koordinatorica Festivala lepopisja, mag. Tjaša Kangler.

Letošnji nagrajenci so:

I. TRIADA
1. mesto: Zarja Posinek, OŠ Špitalič (2.r)
2. mesto: Neekey Šarner, POŠ Tepanje (2.r)
3. mesto: Žana Grobelšek, OŠ Tepanje (1.r)

II. TRIADA
1. mesto: Ana Marija Fidler, OŠ Loče (4.r)
2. mesto: Nika Dravec, OŠ Miklavž na Dravskem polju (6.r)
3. mesto: Liza Sovič, OŠ Loče (5.r)

III. TRIADA
1. mesto: Tia Riemer, OŠ Pod goro (9.r)
2. mesto: Tajda Hrženjak, OŠ Vitanje (9.r)
3. mesto: Tjaša Banovšek, OŠ Pod goro (9.r)

Nagrajenci so prejeli unikatna priznanja, ki jih je izdelala Hedviga Vidmar Šalamon po likovni predlogi svojega pokojnega moža Arpada Šalamona, knjižno delo Konjiške legende, ki jim ga je poklonila Občina Slovenske Konjice, prejeli pa so tudi zeliščne nagrade, ki jih je pripravil gospod Drago Iršič, ki s svojo družino že vrsto let soustvarja zgodbo Žičke kartuzije. Pokrovitelj zeliščnih nagrad je tudi letos bil gospod Stanislav Kračun, začetnik Festivala lepopisja, ki ga od vseh začetkov tudi finančno podpira.

Odprtje razstave so popestrili in na čustva udeležencev potrkali solisti iz Glasbene šole Slovenske Konjice, in sicer Ksaver Jevšenak, Anja Pustak & Damijan Planar ter Kira Štruc Jurički. Program je pripravila in izbrala prof. Andreja Obrul.

Izjemen aplavz pa je poželo tudi 12 učenk in učencev iz OŠ Špitalič, ki so z recitalom Toneta Pavčka z naslovom Branje in rimami o tem, kako je bilo z lepopisom v času njihovih dedkov in babic, prebudili marsikakšen spomin in navdušili publiko.

Po uradnem delu so si zbrani ogledali slikovito razstavo in se nato podružili pod kartuzijanskimi oboki, kjer je zeliščar Drago Iršič pripravil topel kartuzijanski čaj, jabolčni sok in zeliščne namaze z domačim kruhom. Kdor je želel, pa se je lahko podal tudi na ogled Žičke kartuzije s prenovljenimi avdiovodniki, za kar je poskrbelo osebje TIC Žička kartuzija.

Hvala vsem, ki naš Festival lepopisja podpirate, pri njegovi izvedbi pomagate in sodelujete. Se vidimo prihodnje leto, ko bo naš festival praznoval že okroglih 20 let.

CELOTNA FOTO GALERIJAFoto Nareks, Matej Nareks

Nekaj izbranih utrinkov, ki jih je v objektiv ujel Matej Nareks (Foto Nareks) si lahko ogledate tukaj: