Skip to main content

Le malokdo ve, da se je v naših Slovenskih Konjicah, prav v središču starega trškega jedra, 22. marca 1924 rodil velikan slovenskega pesništva Ivan Minatti, ki je leta kasneje zapisal znamenito pesniško stvaritev Nekoga moraš imeti rad.

Marec je torej njegov mesec in pomlad njegov letni čas. Zato vas vabimo, da se sprehodite po naši tematski literarno-turistični poti Po Minattijevih stopinjah in obiščite 10 točk, povezujoč prostor, ki je pustil pečat na Minattijevemu življenju. Če želite, pa se na pot lahko podate tudi z našimi izkušenimi lokalnimi turističnimi vodniki in vodnicami, ki bodo z vami delili še nekaj koščkov poezije in kakšno zanimivo podrobnost iz Minattijevega življenja. Vas že srbijo pete?

POTEK POTI:

1. Avtobusna postaja: izhodišče

2. Dom kulture, pri Ženski na konju – Minattijeva pot vas bo najprej vodila mimo hrama konjiške kulture, pred katerim najdete kip Ženska na konju akademskega slikarja Vasilija Četkovića – Vaska.

3. Most čez Dravinjo – Vstopna točka z najlepšim pogledom na slikoviti konjiški Stari trg, kjer se je rodil tudi Ivan Minatti.

4. Stari trg 9: Minattijeva rojstna hišaV stavbi, kjer se je rodil veliki pesnik, je bila njegovega rojstnega leta 1924 pošta. V zadnjem delu poslopja so imeli konjušnico, v pritličju je bila velika dvorana za sprejemanje pošiljk in težje pakete, pisma pa so hranili v 1. nadstropju, kjer sta bili tudi dve stanovanji. V enem je živel upravnik pošte, drugo so oddajali v najem. Prav v slednjem naj bi se 22. marca 1924 rodil Ivan Minatti.

5. Celjska cesta 10: Hiša Minattijevega otroštva – Na Celjski cesti je Minatti preživljal zgodnje otroštvo – ko je obiskal Konjice, je tudi sam pokazal na to hišo. Spominjal se je, kako se je na vrtu za hišo igral s Frimovo Hildo, od tam pa se je videl tudi znameniti vinogradniški dvorec sredi škalskega griča.

6. Parkirišče za Cerkvijo svetega Jurija: razgledna točka na Stari grad – Tik pred naslednjo pesniku pomembno postajo se ustavite in se ozrite na konjiški Stari grad, ki že stoletja buri duhove.

7. Cerkev svetega Jurija s pogledom na nekdanjo geodetsko pisarno – Nasproti cerkve vidite stavbo s fresko sv. Florjana, v njenih pritličnih prostorih pa je svoje delo opravljal Minattijev oče, ki je sina pogosto pripeljal v geodetsko pisarno. Pesnik je najraje splezal na okensko polico ter opazoval cerkev, zvonik in oblake nad njim. Med zrenjem je zaradi njihovega gibanja dobil občutek, da se premika tudi zvonik, ki bo vsak čas zgrmel nanj.

8. Občina Slovenske Konjice – Občinska stavba je bila Minattiju dobro poznana in blizu, saj jo je večkrat obiskal – od leta 2000 naprej tudi kot častni občan.

9. Pub Tattenbach: Minattijeva kava – V čudovitem središču Konjic prisluhnite potočku in si naročite Minattijevo kavo, ki je posebnega okusa in tudi postrežena na edinstven način – z Minattijevo poezijo.

10. Fontana za dve pticiFontana za dve ptici oziroma Spomenik svobode je delo akademskega kiparja Franca Purga. Manjšo ptico, simbol svobode, hrani odrasla mati z zlomljeno perutjo, kar simbolizira boj in revolucijo – pojma, s katerima je bil tesno povezan tudi Minatti. Ko mu je bilo 20 let, se je namreč pridružil partizanom. 

11. Medijska hiša Novice in Radio Rogla: kip in knjigobežnica Ivana Minattija – Slaba tri leta po Minattijevi smrti so mu na rojstni dan pred medijsko hišo Novic in Radia Rogla postavili bronasti kip akademske kiparke Katje Majer. Upodobila je sedečega pesnika na klopi, ki je kmalu postala priljubljena točka za posedanje in pogovor z njim. V predprostoru medijske hiše tudi Minattijeva knjigobežnica, kjer lahko vsakdo pobrska po knjigah in izbrano brezplačno odnese domov ali zbirki doda svojo.

Tako. To je naša pot. Naj postane tudi Vaša. Obiščite jo in začutite lepoto Minattijeve zgodbe, ki se je za vedno zapisali v zidove naših Slovenskih Konjic, mesta v objemu žlahtnih zgodb. In če nas pri tem potrebujete, se povežite z nami TUKAJ.

PRENESITE ZLOŽENKO TUKAJ