V soboto, 14. 6., je v Žički kartuziji potekal prvi vinsko-kulinarični popoldan Kartuzija & Vino, posvečen kartuzijanski dediščini vinogradništva in pridelave vin. Kartuzijanske posesti so namreč od najzgodnejših začetkov obsegale tudi vinograde in tako so, poleg globoke duhovnosti in neizmernega znanja, menihi iz Francije na to področje prinesli tudi znanja o pridelavi modrega pinota, modre frankinje in chardonnaya – sort, ki še danes v veliki meri zaznamujejo podobo naših krajev.
Na dogodku so sodelovali izbrani vinarji destinacije Rogla-Pohorje, ki omenjene sorte v bližini Žičke kartuzije še danes negujejo: Hiša vin, žganja in domače obrti Kalšek – Podkrajšek, Hiša vina Andrejc, Klet Jelenko, Meum Winery, Posestvo Bela gora, Sanctum, Vina Založnik in Vinska klet Zlati grič. Za ujemajočo kulinariko je skrbela ekipa gostilne Gastuž, 1467 najstarejše še delujoče gostilne na Slovenskem, ki je del ponudbe Žičke kartuzije. Pokušine so potekale na območju obnovljenega malega križnega hodnika, kjer so kartuzijani nekoč imeli kuhinjo in obednico.
Poleg pokušin na stojnicah so se obiskovalci lahko udeležili tudi pokušin penin v Otakarjevi peninski kleti ter predstavitev obnove kartuzijanske cerkve, ki jo jeob zvokih gregorijanskih koralov ter ob dvigu in spustu pomične strehe kar dvakrat izvedel odgovorni konservator Žičke kartuzije, Matija Plevnik.
Dogodek je plod odličnega sodelovanja med TIC Slovenske Konjice, ZVKDS OE Celje, Vinsko kletjo Zlati grič, Gastužem, društvom Vin.ce ter odličnimi vinogradniki destinacije Rogla – Pohorje. Zato organizatorji verjamemo, da bo postal tradicionalen in si izboril mesto med pomembnejšimi vinsko-kulinaričnimi doživetji v Sloveniji.
Nekaj foto utrinkov si oglejte v spodnji galeriji.
FOTO: Foto Nareks – Gregor Pompe



























