Skip to main content

V občini Slovenske Konjice že 20 let negujemo tradicijo lepega pisanja z roko. Vsako leto organiziramo Festival lepopisja za osnovnošolce, ki učence vseh treh triad spodbuja k izdelavi lepopisnih izdelkov, spisanih z roko in z globljo sporočilno vrednostjo. Festival je že pred leti našel svoj dom v Žički kartuziji, kjer so pred stoletji nastajali znameniti žički rokopisi in tam domuje še danes. Njegov začetnik je Stanislav Kračun, ki tudi po 20. letih ostaja njegov zvesti pokrovitelj, organizacijo pa je že pred več kot desetletjem prevzela Splošna knjižnica Slovenske Konjice – enota TIC.

V počastitev tega jubileja smo pripravili ulično razstavo z naslovom 20 let Festivala lepopisja, ki je od 1. 10. 2024 na ogled na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah. Na velikih razstavnih panojih se lahko sprehodite skozi zadnjih 10 let lepopisov, spoznate razmišljanja otrok o različnih temah povezanih z Žičko kartuzijo in preberete misli sodelujočih mentorjev, podpornikov, organizatorjev in nepogrešljivih spremljevalcev festivala. Ulična razstava bo na ogled vse do zgodnje pomladi 2025.

Zaključna prireditev letošnjega 20. Festivala lepopisja s podelitvijo priznanj, kulturnim programom in razstavo lepopisnih del pa bo v petek, 11. 10. 2024, ob 16. uri, v Žički kartuziji. Dogodek je brezplačen, odprt za javnost in uvrščen v nacionalni program Dnevov evropske kulturne dediščine 2024, ki potekajo pod skupnim naslovom Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav.

Vabilo lahko snamete TUKAJ, sporočilo za javnost pa TUKAJ.

Vabljeni k ogledu obeh razstav.