Skip to main content

TIC Slovenske Konjice prispeval k programu DEKD 2024 z 20. Festivalom lepopisja v Žički kartuziji

TIC Slovenske Konjice s ponosom letos sodeluje v programu Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine 2024, ki bo potekal pod temo Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. S svojo edinstveno prireditvijo, jubilejnim 20. Festivalom lepopisja, ki bo potekal v prelepi Žički kartuziji, prispevamo k bogatemu programu, ki vključuje več kot 400 dogodkov po Sloveniji, Italiji in Madžarskem. Iz občine Slovenske Konjice z zanimivim programom sodeluje tudi Gimnazija Slovenske Konjice. Celotno brošuro lahko prelistate TUKAJ.

Festival lepopisja v Žički kartuziji: praznovanje umetnosti in tradicije

Tudi letos bo Festival lepopisja, ki praznuje že 20. obletnico, obogatil dogajanje v občini Slovenske Konjice z razstavo, kulturnim programom in podelitvijo priznanj ter nagrad, ki bo potekala v petek, 11. oktobra 2024, ob 16. uri v Žički kartuziji. Festival je namenjen učencem vseh treh triad osnovne šole ter seveda zainteresiranim mentorjem, ki jih vabimo, da navdušijo svoje učence za sodelovanje in predstavitev svojih lepopisnih del. Razpis za sodelovanje najdete TUKAJ, rok za oddajo del pa je 2. 10. 2024.

Festival lepopisja poudarja pomembnost ohranjanja umetnosti ročnega pisanja, ki nas spominja na bogato kulturno dediščino naših prednikov in žičkih kartuzijanov, ki so za zidovi Žičke kartuzije stoletja ustvarjali prekrasne žičke rokopise v svojem posebnem žičkem slogu. Dogodek bo tudi priložnost za medsebojno povezovanje ter izmenjavo znanj in izkušenj med udeleženci, kar je v skladu z osrednjo temo DEKD 2024.

Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav: spomin na preteklost in priložnost za prihodnost

Tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav, nas opominja, da kulturna dediščina presega fizične meje in časovne okvire. Kulturne poti niso zgolj fizične povezave med kraji, ampak tudi simbolična mreža skupnih vrednot, zgodb in praks, ki povezujejo ljudi. Naša stavbna dediščina, muzejski predmeti, umetniška dela, knjižnice, tradicije in obrti so opomniki na našo skupno preteklost in medsebojne vplive, ki so nas oblikovali.

Dogodki, kot je Festival lepopisja, poudarjajo pomen teh povezav, saj združujejo različne generacije in skupnosti v duhu ohranjanja kulturne dediščine. Prav v Žički kartuziji, enem izmed najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji, lahko občutimo preplet zgodovine, umetnosti in tradicije, ki so nas oblikovale.

Vabljeni na 20. Festival lepopisja v Žički kartuziji

Vabimo vas, da se nam pridružite na 20. Festivalu lepopisja v Žički kartuziji in skupaj z nami obudite spomin na lepoto pisanja na roko ter odkrijete bogastvo naše kulturne dediščine. Prireditev bo ponudila navdihujočo izkušnjo za vse generacije in bo zagotovo prispevala k medsebojnemu povezovanju ter promociji kulturnih vrednot.

Za dodatne informacije in prijave se obrnite na TIC Slovenske Konjice. Se vidimo v Žički kartuziji, kjer nas bodo povezovale poti pisane dediščine!