Skip to main content

Predstavitev monografije “Na valovih duha”

12. maj 2023 je bil tisti dan, ko smo na osrednjem predstavitvenem dogodku v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, uradno predstavili novo monografijo o Adelmi von Vay. Njen naslov je kar nekoliko zapleten: NA VALOVIH DUHA / ADELMA VON VAY IN CAROLINE CORNER / MOJ OBISK ŠTAJERSKE. Razlog za zapletenost naslova je rdeča nit v ozadju monografije, in sicer odnos med Adelmo von Vay in Caroline Corner, angleško spiritualistko in pisateljico iz Londona, ki je v zgodnjih osemdesetih letih devetnajstega stoletja preživljala poletja v dvorcu Vayevih v Konjicah (Gonobitzu). Caroline je svoje vtise s počitnikovanja na Štajerskem strnila v dveh knjižicah, ki se dotikajo dogajanj v tem, tedaj pravljičnem mestecu, in sicer Moj obisk Štajerske (My Visit to Styria) in Onstran doumljivega (Beyond the Ken). Monografija je zato sestavljena iz dveh delov, pri čemer se prvi nanaša na obdobje med letom Adelminega rojstva, leta 1840, in letom 1882, ko je v Londonu izšla prva »konjiška« knjižica Caroline Corner. Drugi del pa bo obravnaval Adelmino življenje in delo od leta 1882 do leta njene smrti, 1925.

Naslednja predstavitev monografije kot raziskovalnega dela v okviru raziskovanja zahodnega ezotericizma pa se bo odvila v sredo, 17. maja 2023, tudi ob 18. uri, na Filozofski fakulteti v Ljubljani, z naslednjimi predstavitvami:

– dr. JAN CIGLENEČKI: Filozofija in ezotericizem
– g. ANTON ROZMAN: Ezotericizem in Adelma von Vay
– dr. NENA ŽIDOV: Metode zdravljenja Adelme von Vay
– mag. ALEKSANDRA BOLDIN: Zgodovinski oris Adelminega življenja in njena družbena vloga v Konjicah z revitalizacijo v sodobnosti

Predstavitev monografije »Na valovih duha« bo na sporedu tudi sredi junija v okviru »Konjiških dni« in sicer v četrtek, 15. junija 2023, ob 19. uri v Domu kulture Slovenske Konjice. Pogovor o knjigi bo povezovala ga. MAJA FURMAN, knjigo pa bosta predstavila avtorja, g. ANTON ROZMAN in mag. ALEKSANDRA BOLDIN, kot gostja pa dr. NENA ŽIDOV. Z glasbo bo prireditev tudi takrat obogatila ga. ANDREJA OBRUL.

TOPLO VABLJENI NA PREDSTAVITVENE DOGODKE – ŽE SEDAJ SE VESELIMO VAŠE DRUŽBE!

Sledite nam na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/Ezotericizem , da boste več zvedeli o Adelmi von Vay in drugih vsebinah na spletnih straneh www.zahodni-ezotericizem.info in www.teozofija.info . 

  • Datum: 17.05.2023
  • Čas: 18:00 - 20:00 (Europe/Ljubljana)
  • Lokacija: Filozofska fakulteta Ljubljana, Aškerčeva ulica 2, 1000 Ljubljana

Drugi dogodki