Skip to main content

PLANINSKO DRUŠTVO SLOVENSKE KONJICE

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi v soboto, 18. maja 2024, na Uršljo goro (Plešivec), 1.699 m

Odhod ob 6. uri z AP v Konjicah.

Uršlja gora ali Plešivec (1.699 metrov) je najvzhodnejši karavanški vrh, ki leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. V ovršje gore segajo naselja Uršlja Gora, (Jazbina), Podgora in Zgornji Razbor. Zaradi izjemnega razgleda po vsej Koroški do Kozjaka in Kamniško-Savinjskih Alp je pomembna razgledna postojanka na slovenski planinski poti. Pod vrhom stojijo cerkev svete Uršule, televizijski oddajnik in planinski dom, na robu nad planinskim domom pa spomenik koroškim borcem, ki so padli v bojih za Koroško v letih 1918 in 1919.

Ime Plešivec je dobila po sivem apnenčastem vrhu med gozdnatimi pobočji gore, ki iz doline izgleda kakor pleša, ime Uršlja gora pa ima po gotski cerkvi svete Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Z avtobusom se zapeljemo mimo Slovenj Gradca, Kotelj do Naravskih Ledin, kjer bo naše izhodišče.

Na voljo bo ena varianta.
Od koče na Naravskih Ledinah nas bo pot vodila zložno do vrha Plešivca 1.699 m, (vzpona 616 m) kjer bodo ob lepem vremenu možni razgledi na Koroško, Štajersko in Savinjsko pokrajino in njihove gore. Do vrha 1:45 hoje. Dom je cca 5 minut po vrhom, kjer bo možno kupit napitke in hrano. Po počitku bomo nadaljevali s sestopom do razcepka Križan na južno stran Uršlje gore in naprej do Slemena – sestopa bo cca 2:45 hoje. Na Slemenu nas počaka avtobus. Možno bo tudi obiskati 5 min oddaljen Andrejev dom na Slemenu, kjer ponujajo hrano in pijačo (sestop cca 592 m). Tempo hoje bo prilagojen za vse generacije, za kar bodo poskrbeli vodniki Vlado Gorenjak, Alenka Tajnikar, Štefka Gorenak in Tomaž Levart.

Celotna pot zahteva ustrezno psihofizično pripravljenost. Dolžina poti je cca 11,1 km in bomo zanjo potrebovali skupaj cca 4,5 ur hoje.

Prijave sprejema Marija Gorinšek na E marjanca61@gmail.com ali na M 041 774 728. Ob prijavi navedite ime in priimek ter tel. številko.
Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasle in 10,00 € za mladino.

Dodatne informacije Tomaž Levart M 041 211 231 in Vlado Gorenjak 041 207 007.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino PZS za tekoče leto. Poskrbeti je potrebno za kvalitetne planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Priporočajo se pohodne palice.

Na poti hrana in pijača iz nahrbtnika. Možnost nakupa hrane in pijače v domu na Uršlji gori in v Andrejevem domu na Slemenu. Povratek je predviden do 17. ure.

Vodniki si pridržujemo pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem.

Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

  • Datum: 18.05.2024
  • Čas: 06:00 - 17:00 (Europe/Ljubljana)
  • Lokacija: Avtobusna postaja Slovenske Konjice, LIPTOVSKA ULICA 15, 3210

Drugi dogodki